Η ανεπάρκεια τραχήλου (ή ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας) είναι μια παθολογική κατάσταση που επηρεάζει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο τράχηλος της μήτρας είναι η στενή, κατώτερη περιοχή της μήτρας που συνδέεται με τον κόλπο, και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του εμβρύου μέσα στη μήτρα μέχρι τον τοκετό. Στην ανεπάρκεια τραχήλου, ο τράχηλος δεν μπορεί να παραμείνει κλειστός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή αποβολή. Συναντάται περίπου σε 1 στις 100 εγκυμοσύνες και συνήθως εμφανίζεται στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (από τη 14η έως την 27η εβδομάδα κύησης).
Ο τράχηλος, ο οποίος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας και φτάνει μέχρι το άνω μέρος του κόλπου, φυσιολογικά είναι σκληρός και στενός. Όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και ειδικά στον 9ο μήνα και κατά τη διάρκεια του τοκετού) αλλάζει: σιγά-σιγά μαλακώνει, μικραίνει σε μήκος, ανοίγει και διαστέλλεται. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια, ο τράχηλος είτε διαστέλλεται ή μικραίνει σε μήκος περισσότερο από το φυσιολογικό στο 2ο τρίμηνο.
Η ανεπάρκεια τραχήλου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εγκυμοσύνη, αφού το έμβρυο μπορεί να μην έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του. Ως αποτέλεσμα, η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό (δηλαδή τοκετό πριν από την 37η εβδομάδα κύησης) ή αποβολή (ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης).
Συμπτώματα ανεπάρκειας τραχήλου
Δυστυχώς η ανεπάρκεια τραχήλου συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα σε αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Σε κάποιες περιπτώσεις οι έγκυες μπορούν να βιώσουν συμπτώματα τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν ανεπάρκεια τραχήλου ακόμα και πριν από την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Τέτοια συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Αίσθηση πίεσης στην περιοχή της λεκάνης
Ασυνήθιστο πόνο στην πλάτη
Ήπιες στομαχικές κράμπες
Ελαφριά κολπική αιμορραγία
Αλλαγές στις εκκρίσεις από τον κόλπο
Αίτια της Ανεπάρκειας Τραχήλου
Η αιτιολογία της ανεπάρκειας τραχήλου είναι πολυπαραγοντική και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:
Ανατομικές ανωμαλίες του τραχήλου: Ένας τράχηλος που είναι από τη φύση του πιο κοντός ή πιο αδύναμος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη.
Τραυματισμοί στον τράχηλο: Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η κωνοειδής εκτομή ή οι εκτρώσεις, μπορεί να αδυνατίσουν τον τράχηλο.
Ορμονικοί παράγοντες: Οι ορμονικές μεταβολές κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργικότητα του τραχήλου.
Πολύδυμες κυήσεις: Η αυξημένη πίεση στη μήτρα λόγω της παρουσίας περισσοτέρων του ενός εμβρύων μπορεί να επιβαρύνει τον τράχηλο.
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
Ανατομικές ανωμαλίες ή παθήσεις του τραχήλου της μήτρας
Συγγενείς (εκ γενετής) ανωμαλίες της μήτρας
Ιατρικό ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων στον τράχηλο, όπως για παράδειγμα κωνοειδής εκτομή τραχήλου (loop εκτομή τραχήλου)
Το εκ γενετής σύνδρομο Έλερς-Ντάνλος (Ehlers-Danlos syndrome), μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει τους συνδετικούς ιστούς του σώματος)
Κύηση διδύμων ή περισσότερων εμβρύων
Ανεπάρκεια τραχήλου σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
Πώς αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια τραχήλου;
Ανάλογα με την κατάσταση του τραχήλου της μήτρας, η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας ποικίλλει. Στις περιπτώσεις όπου ο βαθμός της ανεπάρκειας είναι μικρός, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, μαζί με συστάσεις για ξεκούραση και μείωση της σωματικής καταπόνησης της εγκύου, αποχή από σωματική άσκηση, εργασία, κ.λ.π. Στις περιπτώσεις όπου η ανεπάρκεια είναι πιο εκτεταμένη, μπορεί ο γυναικολόγος να συστήσει περίδεση του τραχήλου, δηλαδή μια μικρή επέμβαση όπου τοποθετείται ειδικό ράμμα στον τράχηλο. Φυσικά, συνδυαστικά με αυτό συνίσταται επίσης ξεκούραση και αποχή από σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής επαφής.
Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω στην πρόληψη της ανεπάρκειας τραχήλου;
Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος άμεσος τρόπος να προληφθεί η ανεπάρκεια τραχήλου, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη:
Μην αμελείτε τον προγεννητικό έλεγχο. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γυναικολόγου και όλων των γιατρών που σας παρακολουθούν στην εγκυμοσύνη. Ενημερώστε τους γιατρούς σας για ό,τι σημάδι ή πρόβλημα σας ανησυχεί, ακόμα κι αν φαίνεται ασήμαντο.
Μην αμελείτε τη λήψη τυχόν φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να σας έχει συνταγογραφήσει ο γυναικολόγος ή άλλοι γιατροί συνεργαζόμενων ειδικοτήτων.
Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη και καθιερώστε ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης, πάντα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας.
Διατηρήστε τον έλεγχο στην πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη και, αν προσπαθείτε να συλλάβετε, προσπαθήστε να έχετε ένα υγιές βάρος πριν από την εγκυμοσύνη.
Αποφύγετε τις καταχρήσεις ουσιών όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Λάβετε τη γνώμη του γιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή συμπληρώματα βιταμινών.
Comments