Τι είναι η γυναικεία υπογονιμότητα;
Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σύλληψη αυτό μπορεί μετατρέψει μια συναρπαστική στιγμή γεμάτη υποσχέσεις σε μια αγχωτική στιγμή γεμάτη αμφιβολίες. Η υπογονιμότητα είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζετε εάν είστε κάτω των 35 ετών και δεν έχετε καταφέρει να μείνετε έγκυος μετά από προσπάθεια για ένα χρόνο ή εάν είστε άνω των 35 ετών και δεν έχετε συλλάβει μετά από περισσότερους από 6 μήνες, εάν έχετε χάσατε δύο ή περισσότερες εγκυμοσύνες λόγω αποβολής ή έχετε δοκιμάσει άλλες θεραπείες γονιμότητας χωρίς αποτελέσματα.
Θα πρέπει να σκεφτείτε να αναζητήσετε βοήθεια νωρίτερα εάν έχετε ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή είχατε γυναικολογικά προβλήματα όπως ενδομητρίωση, χειρουργική επέμβαση πυέλου, σαλπιγγικές εγκυμοσύνες ή λοιμώξεις.
Τι προκαλεί την υπογονιμότητα;
Τα προβλήματα με την ωορρηξία είναι οι πιο συχνοί λόγοι υπογονιμότητας στις γυναίκες. Η ηλικία της γυναίκας, οι ορμονικές ανισορροπίες, το βάρος, η έκθεση σε χημικές ουσίες ή ακτινοβολία και το κάπνισμα έχουν όλα αντίκτυπο στη γονιμότητα. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι:
Προβλήματα βλέννας του τραχήλου της μήτρας.
Ενδομητρίωση.
Βλάβη στις σάλπιγγες.
Κακή διατροφή.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Ινομυώματα της μήτρας.
Ποιοι είναι παράγοντες κινδύνου της υπογονιμότητας;
Υπάρχουν ορισμένοι γενικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητά σας να έχετε ωορρηξία, να συλλάβετε ή να γεννήσετε με επιτυχία ένα παιδί. Αυτά περιλαμβάνουν:
Ανωορρηκτικοί εμμηνορροϊκοί κύκλοι: μη φυσιολογικοί κύκλοι διαφόρων βαθμών, που συχνά χαρακτηρίζονται από απουσία ωορρηξίας ή και ωχρινικής φάσης.
Αυτοάνοσες διαταραχές.
Διαταραχές πήξης του αίματος.
Βλάβες της μήτρας.
Απόφραξη του τραχήλου της μήτρας.
Διατροφικές διαταραχές.
Ενδομητρίωση.
Έκθεση στο φάρμακο διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES).
Χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης.
Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID).
Πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι.
Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Διάγνωση Γυναικείας Υπογονιμότητας
Οι διαγνωστικές διαδικασίες μπορούν να εντοπίσουν τα αίτια της υπογονιμότητας. Μερικές φορές, η διάγνωση μπορεί να είναι εύκολη ενώ άλλες φορές, ο εντοπισμός της αιτίας απαιτεί χρόνο και υπομονή. Και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορεί να βρεθεί αιτία υπογονιμότητας.
Μια διαγνωστική αξιολόγηση ξεκινά συχνά με μια φυσική εξέταση και ένα λεπτομερές ιστορικό υγείας. Στη συνέχεια, ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες μεθόδους:
Επιβεβαίωση της ωορρηξίας
Μέτρηση των επιπέδων ορμονών
Λήψη βιοψίας του ενδομητρίου
Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, μπορούν να γίνουν πρόσθετες λεπτομερείς εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία της υπογονιμότητας ενώ η διαδικασία διάγνωσης και επιλογής θεραπείας μπορεί να είναι συναισθηματικά απαιτητική και απαιτεί την πιο συμπαθητική προσέγγιση, με προσοχή στις συναισθηματικές ανάγκες του ζευγαριού.
Πηγή: www.mothersblog.gr
Comments