Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό γεγονός που συμβαίνει στις γυναίκες συνήθως μεταξύ των ηλικιών 45-55 όταν η παραγωγική τους περίοδος τελειώνει και η έμμηνος ρύση σταματά.
Μαζί με την εμμηνόπαυση η γυναίκα βιώνει κάποιες ψυχικές και σωματικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάζουν την καθημερινότητά της.
Κλιμακτηριακό Σύνδρομο
Πριν την εμμηνόπαυση η γυναίκα βιώνει την κλιμακτήριο, που συνήθως διαρκεί 1-5 έτη. Πρόκειται για τη μεταβατική περίοδο από την κυκλική παραγωγή των ωοθηκικών ορμονών στην πλήρη παύση της λειτουργίας του ωοθηκικού ιστού. Τα συμπτώματα ξεκινούν από αυτή την περίοδο και διάφερουν από γυναίκα σε γυναίκα. Άλλες βιώνουν την κλιμακτήριο πιο έντονα και άλλες λιγότερο. Με μία επίσκεψη στο Γυναικόλογο σας, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.
Συμπτώματα Εμμηνόπαυσης
Τα πιο συνηθισμένα και χαρακτηριστικά συμπτώματα του κλιμακτηριακού συνδρόμου και της εμμηνόπαυσης είναι:
Εξάψεις
Αυπνία
Νυχτερινή εφίδρωση
Πόνος, φαγούρα ή ακαμψία στις αρθρώσεις
Μείωση της μυϊκής μάζας
Ψυχοσυναισθηματική αστάθεια (άγχος, κατάθλιψη, κυκλοθυμικότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για συνήθεις ασχολίες, κ.ά.)
Κολπική ξηρότητα
Δυσφορία ή πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
Γαστρεντερικά προβλήματα
Προβλήματα μνήμης και προσοχής
Πονοκέφαλος
Ταχυπαλμίες
Συχνές ουρολοιμώξεις
Διάγνωση και Ανακουφιστικές λύσεις
Η διάγνωση της εµµηνόπαυσης γίνεται όταν έχουν περάσει 12 μήνες από την τελευταία έμμηνο ρύση και μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα από τον ιατρό με απλή εξέταση ή αιματολογική εξέταση των σχετιζόμενων ορμονών.
Η εμμηνόπαυση, ως φυσιολογική ανθρώπινη διαδικασία, δεν θεραπεύεται. Ωστόσο, είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της κοινωνικής, επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και την ψυχική υγεία.
Ο ιατρός, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασθενούς, μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης, συμπληρώματα βιταμινών, κολπικές κρέμες και λιπαντικά για την κολπική ξηρότητα ή συνεδρίες ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων.
Πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, συνίσταται η ασθενής να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, με την ένταξη της συστηματικής άσκησης και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (ιδίως της μείωσης της πρόσληψης καφεΐνης, αλκοόλ, πικάντικών φαγητών και διακοπής του καπνίσματος) και της αποφυγής υπερβολικής κόπωσης.
Είναι σημαντικό η επίσκεψη στον Γυναικολόγο να γίνεται κάθε χρόνο ή και πιο συχνά αν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο.
Πηγή: www.kogeorgos.gr
Comments