top of page

Κύστες Ωοθήκης, Διάγνωση & Αντιμετώπιση


Οι κύστες ωοθήκης σχηματίζονται πάνω ή στο εσωτερικό της ωοθήκης. Μπορούν να αναπτυχθούν είτε κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως (λειτουργικές κύστες ωοθήκης), είτε ως αποτέλεσμα μη φυσιολογικής ανάπτυξης των κυττάρων της περιοχής (παθολογικές κύστες ωοθήκης) και μπορούν να βρίσκονται μέσα ή γύρω από τις ωοθήκες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργηθούν πολλές μικρές κύστες σε μια συγκεκριμένη θέση (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών). Οι πλειονότητα των κύστεων ωοθήκης είναι καλοήθεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η εμφάνιση τους σχετίζεται με την εμφάνιση ενδομητρίωσης.


Παρόλο που τα αίτια της ανάπτυξης κύστεων ωοθήκης δεν είναι ξεκάθαρα, σχετίζονται με την παραγωγή οιστρογόνων από τον οργανισμό.


Οι κύστες ωοθήκης μπορούν να συνοδεύονται από συμπτώματα όπως:

  • Διαταραχές περιόδου όπως δυσμηνόρροια, μεγάλες ποσότητες αίματος και διαφορές στη διάρκεια της

  • Κοιλιακό ή πυελικό πόνο

  • Πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

  • Πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα

  • Αίσθηση φουσκώματος μετά από ελαφρύ γεύμα

  • Συχνοουρία

  • Δυσκοιλιότητα

  • Προβλήματα γονιμότητας

  • Διάγνωση κύστεων ωοθήκης

Η διάγνωση των κύστεων ωοθήκης γίνεται συνήθως μέσω γυναικολογικού υπερηχογραφήματος. Ωστόσο, ανάλογα με τα κλινικά ευρήματα και τις ιδιαιτερότητες της ασθενούς μπορεί ο ιατρός να συστήσει μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει αποτελεσματικότερα το μέγεθος και τη θέση των κύστεων. Επιπλέον, η διαγνωστική λαπαροσκόπηση μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια επιπλοκές των κύστεων ωοθήκης, όπως ρήξη ή φλεγμονή κύστης και συστροφή ωοθήκης. Ως αποτέλεσμα, μέσω της λαπαροσκόπησης, ο ιατρός μπορεί αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα της κλινικής κατάστασης της ασθενούς και να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.


Πότε χρειάζεται η λαπαροσκόπηση

Σε κάποιες περιπτώσεις κύστεων ωοθήκης μπορεί ο ιατρός να συστήσει συντηρητική θεραπεία, καθώς μπορεί να υποχωρήσουν σταδιακά με ή χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η συστηματική παρακολούθηση τους μέσω επανεξέτασης κάθε 6-12 μήνες ή ανάλογα με τις οδηγίες του ιατρού.


Η θεραπευτική αντιμετώπιση των κύστεων ωοθήκης με λαπαροσκόπηση θεωρείται ιδανική μέθοδος για την αφαίρεση κύστεων οποιουδήποτε σχήματος, θέσης και μεγέθους. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των ιατρικών εργαλείων και μέσω των οπών της λαπαροσκόπησης είναι δυνατή όχι μόνο η είσοδος και έξοδος των ιατρικών εργαλείων, αλλά και η αφαίρεση των κύστεων ωοθήκης είτε άρρηκτες εντός ειδικού λαπαροσκοπικού σάκου, είτε μετά από αναρρόφηση του περιεχομένου τους και αφαίρεση της κάψα τους. Μέσω της λαπαροσκόπησης επιτυγχάνεται η διατήρηση του υγιούς περιβάλλοντος ιστού των ωοθηκών, ενώ είναι εφικτή η αντιμετώπιση ιδιαίτερων κύστεων ωοθήκης όπως η υδροσάλπιγγα, οι ενδομητριωσικές κύστες, οι δερμοειδείς κύστες, ακόμα και φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η πυοσάλπιγγα.

Ταυτόχρονα, η θεραπευτική απόφαση για την αντιμετώπιση των κύστεων ωοθήκης μέσω λαπαροσκόπησης εξαρτάται από:

  • Το είδος, το μέγεθος και τη θέση των κύστεων ωοθήκης

  • Την επιθυμία τεκνοποίησης

  • Την ύπαρξη συμπτωμάτων

  • Την ύπαρξη εμμηνόπαυσης

Για όλα αυτά καλό θα σας συμβουλεύσει φυσικά και η Γυναικολόγος, Δρ Άνδρη Κωνσταντίνου, ανάλογα με την περίστασή σας.


Πηγή: www.kogeorgos.gr

Comments


bottom of page