Οστεοπόρωση
- Praxia Aresti
- Mar 31
- 2 min read

Η οστεοπόρωση είναι η κατάσταση όπου η οστική αντοχή μειώνεται, λόγω της μείωσης της οστικής πυκνότητας και της διαταραχής της μικροδομής των οστών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Περίπου 1 στις 3 γυναίκες άνω των 50 και 1 στους 5 άνδρες θα υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα. Αυτά τα κατάγματα είναι η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.
Η οστεοπόρωση στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να επηρεάσει και νεότερες γυναίκες ή ακόμα και παιδιά, όταν συνυπάρχουν συγκεκριμένα νοσήματα ή φαρμακευτική αγωγή. Παρόλο που η νόσος συχνά αναγνωρίζεται στις γυναίκες, όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται ότι πλήττει και τους άνδρες, κυρίως μετά την ηλικία των 65 ετών.
Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως δεν είναι εμφανή μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα, με τα πιο συνηθισμένα κατάγματα να αφορούν τη σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τους καρπούς. Τα σπονδυλικά κατάγματα έχουν υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα, ενώ τα κατάγματα του ισχίου είναι οι πιο σοβαρές επιπλοκές της οστεοπόρωσης.
Οι παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση χωρίζονται σε τροποποιήσιμους (π.χ. κάπνισμα, χαμηλό σωματικό βάρος, κατάχρηση αλκοόλ, ακινησία) και μη τροποποιήσιμους (π.χ. ηλικία, φύλο, ιστορικό κατάγματος). Επιπλέον, κάποιες παθήσεις και φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δευτεροπαθή οστεοπόρωση, όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή η λήψη κορτικοειδών.
Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας (DXA). Αν οι τιμές είναι κάτω από -2,5, πρόκειται για οστεοπόρωση, ενώ για βαριά οστεοπόρωση οι τιμές είναι κάτω από -3,5.
Γυναίκες άνω των 65 ετών, γυναίκες σε εμμηνόπαυση με παράγοντες κινδύνου και άτομα με παθήσεις που επηρεάζουν την οστική μάζα, θα πρέπει να εξετάζονται για την οστεοπόρωση.
Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα που μειώνουν την οστική απώλεια ή αυξάνουν την παραγωγή οστού. Επιπλέον, τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D είναι απαραίτητα.
Η πρόληψη ξεκινά από τη νεαρή ηλικία με καλή διατροφή, σωματική άσκηση και αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ. Η γυναικολόγος παίζει καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση και θεραπεία της οστεοπόρωσης, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση.
Коментари