top of page

Υποθαλαμική Αμηνόρροια: Αίτια, Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία



Τι είναι

Η λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια είναι μία ενδοκρινολογική διαταραχή που προκαλεί διαταραχή ή και διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Η διαταραχή εντοπίζεται στο επίπεδο του υποθαλάμου και οδηγεί σε Υπογοναδοτροφικό Υπογοναδισμό (ΥΥ).


Χαρακτηρίζεται από μειωμένη συχνότητα και ένταση μετάδοσης του σήματος της GnRH από τον υποθάλαμο με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα των LH και FSH από την υπόφυση και άρα μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών. Το τελευταίο οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και αδυναμία ωοθυλακιορρηξίας (ανωοθυλακιορρηξία), που θα οδηγήσει τελικά σε αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια (κύκλος μεγαλύτερος από 35 ημέρες).


Πόσο συχνή είναι;

Η υποθαλαμική λειτουργική αμηνόρροια είναι από τις πιο συχνές αιτίας διαταραχών του κύκλου, ειδικά σε νέες γυναίκες, αποτελώντας το 15%-35% των περιπτώσεων.


Ποια είναι τα συμπτώματα και σημεία;

  • αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια

  • υπογονιμότητα

  • μεγάλη απώλεια βάρους

  • έντονο ψυχολογικό στρες


Ποια είναι τα αίτια;

Ψυχολογικό και μεταβολικό στρες είναι οι πιο σημαντικές αιτίες. Το στρες και η απώλεια βάρους δρουν σε αυτήν την περίπτωση συνεργικά.


Πως γίνεται η διάγνωση της υποθαλαμικής αμηνόρροιας;

Ιστορικό, φυσική εξέταση και ορμονολογικός έλεγχος θέτουν την διάγνωση, ενώ αιματολογικός και απεικονιστικός έλεγχος αποκλείουν άλλες αιτίες αμηνόρροιας.


Ποια είναι η θεραπεία της;

Η θεραπεία της λειτουργικής υποθαλαμικής αμηνόρροιας είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με συνδυασμό οιστρογόνων-προγεστερόνης. Παράλληλα, συνίσταται η αντιμετώπιση του ψυχολογικού ή και μεταβολικού στρες με ομάδα ειδικών.



Comments


bottom of page